Co to jest dieta alkaliczna?

1

Nie jest żadną tajemnicą to, że różne produkty spożywcze maja różny odczyn pH — kwaśny lub alkaliczny (zasadowy). Poza łatwym do sprawdzenia odczynem pH, istotną rzeczą jest wpływ danego pokarmu na organizm. Niektóre produkty o kwaśnym smaku wpływają na organizm alkalizująco np. cytryna. W zależności od sposobu odżywiania, przyczyniamy się do zakwaszania lub do odkwaszania naszego ciała. Podniesiona kwasowość tworzy środowisko sprzyjające rozwijaniu się rozmaitych chorób i schorzeń, podczas gdy środowisko alkaliczne zapewnia prawidłowe, zdrowe działanie organizmu. W oparciu o tę zasadę, opracowano słynną „Dietę Alkaliczną”.
Określenie to odnosi się do sposobu żywienia, na co dzień, jak i do okresowej diety oczyszczającej. Nie jest to dieta odchudzająca, ale dieta mająca na celu odkwaszenie i odtrucie organizmu, które jest pierwszym krokiem do skutecznego odchudzania.
Odpowiedni poziom pH krwi wynosi 7,35 – 7,45 – jest to odczyn lekko zasadowy. Utrzymywanie go w takich wartościach oznacza odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Wartości poniżej tej normy świadczą natomiast o niezdrowym zakwaszeniu, a tym samym zwiększonym ryzyka wystąpienia chorób serca, otyłości czy nawet raka.
Naturalny system buforowy człowieka jest zaprojektowany w taki sposób, aby chronić organizm przed konsekwencjami wprowadzenia nadmiaru pokarmów zarówno alkalicznych, jak i kwasowych, jednakże ten system ma ograniczone możliwości. Jeśli odżywiamy się w nieodpowiedni sposób pamiętajmy, że nasz system buforowy musi ciężko się napracować, aby zneutralizować zbytnią kwasowość organizmu lub nawet przestać funkcjonować.

Podstawowe zalecenia

Przy odrobinie wysiłku wiele produktów kwasotwórczych można zastąpić produktami alkalicznymi i to bez „wyrzeczeń” – posiłki alkaliczne mogą być równie smaczne i niedrogie, jak bezmyślnie przyrządzane z przyzwyczajenia kwaśne jedzenie. Dlatego zalecamy utrzymywanie tej diety i stosowanie jej jako podstawową zasadę żywienia.
Dietę alkaliczną należy stosować przynajmniej przez 3 do 4 tygodni – jest to czas, który pozwala na oczyszczenie organizmu z kwaśnych toksyn i zoptymalizowanie jego działania. Nie należy przerywać tej diety, jeśli w ciągu pierwszych kilku dni wystąpią objawy niepożądane lub gorsze samopoczucie (jeśli stan wydaje się poważny, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem). Początkowe pogorszenie samopoczucia jest całkowicie normalne i wskazuje na rozpoczęcie detoksykacji.

Plan żywieniowy

Plan diety obejmuje głównie produkty o działaniu alkalizującym. Śmiało możemy zaliczyć do tej grupy niemal każdą żywność pochodzenia roślinnego. Podstawowa lista obejmuje:

– dojrzałe banany, awokado, owoce lasu, czosnek, seler, marchew, porzeczki i daktyle.
Te owoce i warzywa mają odczyn pH ok. 8,0. Reagują one z produktami kwasotwórczymi i podnoszą ich pH, zbliżając do odczynu alkalicznego. Ponadto pozytywnie wpływają na zdrowie, normalizując ciśnienie krwi.

– słodkie jabłka, morele i kiełki lucerny.
Ich pH również wynosi ok. 8,0. Zawierają wiele pożytecznych enzymów i optymalizują balans hormonalny.

– słodkie winogrono, marakuja, słodkie gruszki, ananasy, śliwki, rodzynki i soki z warzyw.
Odczyn tych produktów dochodzi do 8,5 pH. Obfitują one w antyoksydanty. Wszystkie pozytywnie wpływają na skład krwi i idealnie odtruwają krew.

– kiwi, cykoria i soki owocowe.
Ta grupa dostarcza nam flawonoidów — naturalnych, silnych antyoksydantów. Odczyn pH = 8,5.

– rukiew wodna, szparagi i wodorosty.
Te unikalne składniki o pH 8,5 niezwykle efektywnie przetwarzają kwasy.

– limonka, melon, mango, papaja i pietruszka.
Produkty z tej listy doskonale oczyszczają wątrobę, nerki i jelita. PH = 8,5.

– pieprz cayenne i melon kantalupa.
Pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, dobrze oczyszczają jelita i pozytywnie wpływają na układ hormonalny. Poziom pH = 8,5.

– żelatyna organiczna agar-agar.
Agar-agar jest bogata w błonnik, wapń i żelazo. PH = 8,5.

– arbuz.
Odczyn arbuza wynosi 9,0 pH. Doskonale oczyszcza organizm i jest źródłem likopenu, beta-karotenu i witaminy C.

– cytryna.
Odczyn pH cytryny wynosi 9,0. Chociaż kwaśna, w rzeczywistości pomaga tworzyć alkaliczne środowisko wewnątrz ciała. Ma właściwości immunomodulacyjne i oczyszcza wątrobę.

Żywność, która najsilniej zakwasza organizm, to:

– ryby, mięso, jaja, mleko, masło, cukier, wiele odmian grochu i fasoli, większość zbóż i produktów zbożowych, orzechy, alkohol, herbata i kawa.
Produktów z tej listy należy unikać kiedy tylko jest to możliwe. Można uwzględniać w menu jedynie niezbędne minimum produktów kwasotwórczych.

Pełną tabele można pobrać tutaj: Produkty spożywcze i ich wpływ na równowagę kwasowo–zasadową (kliknij prawym przyciskiem myszy a potem zapisz)

Podstawowe zasady diety alkalicznej

2

Plan diety jest podzielony w następujący sposób:

produkty alkaliczne – 80%,
produkty kwaśne – 20%.

Dietę należy poprzedzić wstępnym przygotowaniem, w ciągu którego stopniowo zmniejsza się proporcje kwaśnej żywności, a zwiększa proporcje alkalicznej.

  • Należy jeść bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs (przynajmniej 30 ruchów szczęki).
  • Po 19:00 zapominamy o jakimkolwiek jedzeniu.
  • Po posiłku można wypić herbatę ziołową, natomiast w ciągu dnia, między posiłkami — tylko alkaliczną wodę z jonizatora.
  • Warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo lub gotowane. Nie pieczone czy smażone.
  • Śniadanie powinno obejmować żółte i zielone warzywa.
  • Jako kompletny posiłek, lub jako składnik dania można wykorzystywać suszone warzywa i owoce.
  • W menu można uwzględnić świeżo suszone nasiona i orzechy, a także groch i zieloną fasolkę.
  • Do przetwarzania termicznego i do sałatek należy używać naturalnego, alkalicznego oleju roślinnego, bez chemicznych dodatków, np. oliwa z oliwek extra virgin, olej lniany, orzechowy, rzepakowy, kokosowy, sojowy, olej z ogórecznika.
  • Dopuszcza się stosowanie naturalnych słodzików: syrop klonowy, miód, stewia, ksylitol, syrop z agawy i melasa w minimalnych ilościach.
  • Produkty zbożowe można spożywać nie częściej niż trzy razy w tygodniu.
  • Dozwolone są umiarkowane ilości produktów mięsnych z chudej wołowiny, cielęciny, jagnięciny, kurczaka i indyka.
  • Ryby w menu można uwzględniać 2 do 3 razy w tygodniu.
  • Między posiłkami zaleca się pić alkaliczną wodę jonizowaną, herbaty ziołowe i naturalne soki.
Dieta alkaliczna niesie niezwykłe korzyści zdrowotne. Poprawia trawienie i wzmacnia układ odpornościowy. Powinien spróbować jej każdy, komu zależy na zdrowym stylu życia.

 

Chcesz dowiedzieć się więcej? Skontaktuj się z nami!

 

Sklep z jonizatorami wody